Protecție Națională pentru Novacul Afumat din Țara Bârsei

Novacul este un pește prelucrat sub formă de fileuri, afumate la cald cu rumeguș de esenţă tare (fag) pentru o aromă unică, metodă tradițională de afumare din aria geografică „Țara Bârsei”. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, având textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu gust ușor afumat și puțin sărat.

Produsul „Novac Afumat din Țara Bârsei” este singurul produs din sectorul piscicol care se bucură de certificarea „Protecție Națională”. În plus, acest produs marca Delta din Carpați-Doripesco se află în curs de obținere a certificării IGP (Indicație Geografică Protejată).

Delta din Carpați

Delta din Carpaţi – Doripesco, este situată în Depresiunea Bârsei, jud. Braşov, la 25 km de Municipiul Braşov, pe Drumul Naţional 1 care leagă Braşovul de Sibiu, spre comuna Dumbrăviţa. Aceasta cuprinde un lac de acumulare şi un sistem de heleştee piscicole, totalizând 420 ha luciu de apă. Delta din Carpaţi – Doripesco are statutul de arie naturală protejată la nivel european (sit Natura 2000 şi sit Ramsar – Zonă Umedă de Importanţă Internaţională), fiind singura din Transilvania şi una dintre cele 5 din România. Zona este unică în Transilvania, datorită peştilor crescuţi în mediul natural şi hrăniţi în mod natural; celor 200 de specii de păsări, care se mai întâlnesc doar în Delta Dunării; dar şi datorită celor 50 ha de vegetaţie. Scopul declarării sale ca arie naturală protejată, au fost păsările de apă şi habitatele lor, conform Directivei Păsări a Uniunii Europene. Aici s-au identificat peste 200 specii de păsări. Dintre ele, unele sunt incluse în directivele şi convenţiile internaţionale privind protecţia faunei: buhaiul de baltă, stârcul roşu, raţa roşie, cârstelul de câmp, etc.

În Delta din Carpaţi – Doripesco desfăşurăm o serie de activităţi cu scop recreativ, dar şi educaţional: birdwatching, circuite educaţionale cu copiii, ture foto.

Birdwatching-ul este o activitate de recreere şi relaxare des întâlnită în Occident, care începe timid să-şi facă simţită prezenţa şi în ţara noastră. Doripesco vă invită în Delta din Carpaţi, pentru a observa unele specii, unice în Transilvania (barza neagră, egreta mare, gârliţa mare, călifarul alb, chirighiţa neagră).

Circuitul educativ „ Delta din Carpaţi – Doripesco” – scopul acestui program educaţional, este reprezentat de obţinerea unei atitudini corecte a copiilor faţă de mediul înconjurător şi tot ceea ce înseamnă natura. Acesta este un deziderat al statelor europene, întrucât adulţii de mâine trebuie să iubească şi să respecte natura. Începută de timpuriu, educaţia ecologică are şanse mari, cu atât mai mult cu cât copiii trebuie să înţeleagă faptul că pe Terra există interdependenţă între populaţia umană şi nenumăratele specii de plante şi animale, între societate şi ciclurile biologice din natură. În plus, ei trebuie să înţeleagă semnificaţia şi importanţa terminologiei „arie naturală protejată” şi „specii protejate”.
Obiectivele acestui program, sunt:
-Îmbunătăţirea cunoştinţelor copiilor despre speciile de păsări şi peşti;
-Educaţia ecologică în rândul tinerilor;
-Formarea unui comportament adecvat faţă de mediu şi natură.

Produse tradiționale din pește

Prin produsele pe care le realizăm, dorim să continuăm tradiţiile strămoşeşti. Astfel, 7 dintre produsele Doripesco sunt atestate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca produse tradiţionale din peşte:

  • Salată de Icre de Crap – Delta din Carpați Doripesco: în Țara Bârsei, pe teritoriul localităţilor Dumbrăviţa, Rotbav, Măieruş şi Hălchiu s-a împământenit salata de icre preparată din icre de crap, ulei de floarea soarelui, sare şi lămâie. Doripesco păstrează tradiţia salatei de icre de crap oferind clienţilor cel mai savuros şi natural produs de pe piaţă, în segmentul său.
  • Salată de Icre Ardelenească – Delta din Carpați Doripesco: este recunoscut faptul că cel mai bun borș de pește este cel în care regăsim un amalgam al speciilor de pește. Din acest motiv, Doripesco a creat o nouă rețetă a salatei de icre, păstrând tradiția strămoșească de preparare, dar în același timp surprinzându-vă papilele gustative cu savoarea icrelor de crap, novac și crap argintiu, fiecare aducându-și contribuția pentru un gust desăvârșit.
  • Batog Afumat – Delta din Carpați Doripesco: încă din cele mai vechi timpuri, peştele era consumat în stare proaspătă sau conservat prin sărare şi afumare, constituind o delicatesă pentru mesele festive. Batogul de novac  Doripesco respectă dorinţa consumatorului din Ardeal de prelucrare a peştelui sub formă de fileuri, suprapuse şi legate cu sfoară din loc în loc.
  • Păstrăv Ardelenesc – Delta din Carpați Doripesco: crescut în ferma de la Valea Băgăţii, păstrăvul urmează o tradiţie de preparare transmisă din tată în fiu încă din secolul al VI-lea. Tradiţia afumării alimentelor provine de la saşii veniţi pe aceste teritorii încă din 1225. Jarul din rumeguş de lemn de fag, fiert în prealabil, la care se adaugă frunze de ţelină conferă păstrăvului Doripesco o aromă unică.
  • Păstrăv Ardelenesc condimentat – Delta din Carpați Doripesco: păstrăvul ardelenesc Doripesco urmează o tradiţie de preparare din vechi strămoşi. După o descriere a lui Heresbachi, afumarea alimentelor devenise parte din viaţa casnică a locuitorilor Ţării Bârsei.
  • Baghetă Pescărească – Delta din Carpați Doripesco: locuitorii din Ţara Bârsei obişnuiau să afume peştele pentru a-l păstra peste iarnă. Doripesco duce mai departe această tradiţie, oferindu-le clienţilor săi delicioase fileuri de sânger, afumate cu lemn de esenţă tare (fag), iar apoi învăluite în aroma şi savoarea unui amestec al condimentelor şi mirodeniilor.
  • Pastramă Pescărească – Delta din Carpați Doripesco: respectând tradiţiile străvechi, Doripesco a obţinut un preparat extrem de gustos. Carnea de fitofag este conservată la fel ca pe vremuri, prin sărare, iar apoi complimentată de un amalgam de mirodenii: piper, cimbru, boia dulce, usturoi şi bobiţe de muştar, ce-i conferă unicitate acestui produs tradiţional.